naar Phaos

Start met PMC

Sta je als projectleider, projectmedewerker of opdrachtgever aan de start van een project? Of is het project al onderweg, stap jij net in en loopt het stroef?  PMC online biedt je basiskennis en tools die helpen om jouw projectopgaven en rollen beter (her-) in te richten, op- of door te starten en vooruit te helpen.

Modules, tips, tricks en tools

In het menu bovenaan staan alle onderwerpen, ofwel modules. Deze kernachtige modules leggen in het kort de basiskennis uit en worden ondersteund met praktische tips en tricks. De tools helpen je het in de praktijk te brengen. Denk aan hulpmiddelen zoals checklists, werkvormen, formats, handleidingen en nog veel meer. Deze kun je alleen, met je projectteam of met je opdrachtgever bekijken, invullen en uitoefenen.

Waar te beginnen

Een project heeft doorgaans een duidelijk begin en een eind als markering. Net zoals een boek. Maar als je er al middenin zit dan heb je soms juist nog meer behoefte aan houvast en hulpmiddelen. Deze website is daarom ook organisch ingericht. Dus onafhankelijk van waar jij je begeeft in een project, kun je hier beginnen met de module die gaat over waar jij nu tegenaan loopt of nieuwsgierig naar bent.

Iedere module biedt namelijk meerdere verbindingen naar andere relevante modules, waardoor je als vanzelf de ‘projectroutekaart’ doorloopt. En eigenlijk net zoals in het onderstaande lemniscaat van Projectmatig Creëren, nooit de weg kwijtraakt.

Kom je voor het eerst in aanraking met een project en wil je weten wat Projectmatig Creëren als methodiek inhoudt? Wat daarin de basisprincipes, essenties en succesfactoren zijn? Start dan bij Wat is PMC.

Ieder project of iedere opgave is gebaat bij een goede start. En uiteraard is voorbereiding is ook hier het halve werk. Juist als je gefocust doch agile, c.q. wendbaar, wilt kunnen sturen. Fouten of stappen overslaan in de beginfase leveren vaak het meeste gedoe op en daar kun je het hele project veel (onnodig) last van hebben.

Dus, sta je aan de vooravond van een project of nieuwe opgave? Of blijkt gaandeweg dat de opdracht te vaag is en alle kanten op vliegt? Dan is het wellicht tijd voor een (her-) definiëring, of herijking en hereigening van de opdracht. Hoe kom je dus samen met betrokkenen tot een gedeelde heldere projectformulering? Voor de eerste handvatten kun je dan starten met projectdefinitiekiezen voor een projectaanpak en fasering.

Hoe je vervolgens de opgave vertaalt naar een gedragen activiteitenplan zodat iedereen weet wat zijn/haar taken en verantwoordelijkheden zijn, dat vind je bij activiteitenplan en projectstart-up. Daarna kun je door met de inrichting van je beheersplan, projectorganisatie en opdrachtgeverschap. En hoe je daarbij ook gericht aandacht besteed aan de onderlinge samenwerking van het projectteam, kun je vinden bij teamsamenstelling en teamontwikkeling. Aan de hand van stakeholdermanagement en projectsturing kun je vervolgens beslagen ten ijs komen.

Heb je een andere concrete vraag of probleem waarmee je aan de slag wilt, bekijk dan op de homepage de veelgestelde vragen; deze leiden je naar de verschillende modules.

We nodigen je uit om volop gebruik te maken van alle kennis en tools die je op deze website vindt. Zonder kosten. Gewoon omdat we PMC voor iedereen toegankelijk willen maken. Omdat je up-to-date wilt blijven over de doorontwikkeling. Omdat je wilt ontdekken hoe PMC jou en je project kan verder helpen. Deze website wordt continu aangevuld met updates en aanvullingen zoals whitepapers en nog meer tools. Kunnen we je met een andere vraag helpen of mis je nog een onderwerp? Laat het ons weten via info@phaos.nl.